Wie kent dat liedje niet? Ik zal het liedje erbij plakken voor de mensen die het misschien niet kennen. But now back to business.

Mensen weten niet altijd goed wat autisme is. Misschien wist je niet eens dat ik mij zelf snel afgewezen voel, dat er veel drukte in mijn hoofd omgaat, vriendschappen onderhouden enorm moeilijk vind en heel lastig vind om alles te herinneren. Afgelopen weken ben ik gaan bedenken hoe kan je dat het beste uitleggen aan anderen. Op de kinderlijke manier of zijn er nog andere wegen?

Mijn ouders, m’n broer en ik spelen vaak als familie-band, samen voor andere mensen. Telkens als we dat nummer speelde zat ik zelf altijd na te denken over die tekst. Ik herken mezelf vaak daarin, Soms doe ik dingen waar ik achteraf weleens spijt van krijg en mezelf afvraag waarom ik dat deed, of mezelf niet eens onder controle heb.

De meeste mensen die mij kennen, maar niet dichtbij staan, zullen dit ook niet weten. Het valt niet op als je het doorhebt, maar ook als het wel opvalt. Vroeger maakte ik vaak opmerkingen of “grappen” wat ik zelf niet doorhad dat ze niet ‘geschikt’ waren of het zo vlug ging allemaal dat ik er geen controle overhad.. Vaak wel vrienden aan kwijtgeraakt. Omdat ik zelf niet doorhad dat het niet slim was om dat te zeggen.

Zo ben ik gelukkig enorm dankbaar met mijn familie en goede vrienden! Die begrijpen volledig wat ik meemaak en ervaar. Het zijn best wel dingen als pas veel te laat Pdd-nos bij je is geconstateerd is. Ik denk dat als ik het al veel weerder heb geweten,  dat ik ook een “handleiding” voor mezelf kon opstellen. Nu probeer ik ook mijn best

Ik wil niet zeggen dat ik een zombie in m’n hoofd heb, het is ook niet letterlijk bedoeld, meer figuurlijk. Soms probeer ik gewoon een visueel beeld bij te creëren om het zo makkelijker kan uitleggen aan andere. En dit liedje kwam het beste overheen:

In your head
They are fighting
In your head
Zombie zombie zombie ei ei
What’s in your head

Achteraf kan je altijd wel zeggen dat je het niet zo bedoeld hebt. Maar op dat moment is het best wel lastig om het onder controle te houden of de focus erop te blijven houden.

De laatste jaren heb ik wel last van kenmerken die nog niet getest zijn: ik kan soms erg impulsief wezen, stemmingswisselingen, verlatingsangst.. Daarover probeer ik ook meer open te wezen. Als ik last heb van een stemmingswisseling, moet ik vaak aan dat liedje denken.