Afgelopen weken was de EO-serie Alleenzaam op NPO 3. Ineens vielen er puzzelstukjes op zijn plek. De meeste mensen denken gelijk als zij het woord eenzaam horen, dat je dan weinig tot geen vrienden hebt of geen dagindeling. Maar daar gaat het juist niet om! Je kunt je eenzaam en alleen voelen terwijl je veel vrienden in de buurt hebt en/of 600 vrienden op Facebook.

In deze afleveringen waren jongeren aan het woord die juist veel vrienden hebben, ze ondernemen van alles en hebben werk en school. Maar toch voelen ze zich eenzaam!

Zo voel ik mij ook vaak. Veel (online) vrienden, vrijwilligerswerk hier en daar, maar toch voel ik mij vaak eenzaam. Zo was ik vroeger zelf een pester, waar ik nog steeds veel spijt van heb en werd ik ook gepest. Pas vanaf 2012 wist ik dat ik PDD-NOS heb. Eigenlijk veel te laat. Het is zelfs gebeurd dat ik op school achterstevoren in de klas moest gaan zitten. Hoe ik reageerde was natuurlijk niet goed, boos en tegendraads. Maar als je al overal moeite mee hebt en buiten de boot valt, dan is dit erg moeilijk. Jaren later kwam ik mensen tegen die niet geloofde dat ik autisme heb, enorm jammer dat mensen je niet begrijpen.

Natuurlijk moet ik het verleden achter me laten, maar soms kun je dingen niet loslaten. Sinds 11 augustus ben ik begonnen bij een psycholoog. Nu wil ik niet al mijn verhalen hier kwijt online, maar wat ik gewoon wil delen is dat eenzaamheid niet gelijk hoeft te betekenen dat je ook echt alleen bent!

“Eenzaamheid associëren mensen vaak met ouderen in verzorgingstehuizen. Wat weinig mensen weten, is dat 1 op de 10 van de jongeren eenzaam is. Wie zijn deze jongeren? En helpt er iets tegen de eenzaamheid die ze ervaren? In het nieuwe EO-programma ‘Alleenzaam’ gaan vijf jongeren in drie afleveringen met EO-presentator Rachel Rosier op zoek naar antwoorden op die laatste vraag.” – Evangelische Omroep

Bron foto: Evangelische Omroep