Een paar dingen heb ik geleerd. Zo kan je erg blij overkomen, bijvoorbeeld een Bobbie van de Rest. Werklustig overkomen voor je doelen. Zenuwen hebben voor je toekomstplannen. En zo ook je hartslag vanbinnen horen kloppen door je serieuze emoties. Misschien het gemis, één of ander verdriet, of je zo ook maar opgesloten voelen.

Vaak kijk ik naar films of series, luister ik naar verschillende muziek. Zo zie ik mijn emotiepijl op en neer gaan. Improviseren. Zou dat kunnen helpen om de realiteit van je af te stomen? Misschien. Vaak ben ik wel jaloers op de serie De Vloer Op. Zoveel verschillende emoties kunnen er doorheen lopen.

Soms ben ik zelf een kwaad persoon geweest. Inderdaad, ik wilde rechtvaardigheid. Zo werd ik op school vaak gepest. Bijvoorbeeld op de basisschool deed iemand mij stiekem na als varken en dat lokte mij woede uit. In plaats van dat de hogerhand iets zei over het pesten, zette ze mij maar achterstevoren in de klas. Ze dachten dat dat de slimste oplossing was. Maar daar werd ik juist bozer om.

In de schooltijden wist ik niet dat ik autisme had, niemand wist dat. Sowieso werd op school daar nooit rekening mee gehouden.

In mijn eindjaar op het VMBO zei mijn leraar bij mijn diploma-uitreiking “Als ik mij verveelde tijdens de wiskundeles… dan maakte ik maar één opmerking tegen Alex en kwamen we los.” Zo zie je maar hoe druk het soms kan zijn in mijn hoofd.

Zo ben ik jaren geleden ook met een groep aanhang naar Disneyland Parijs geweest. Dan gaat er een storing in mijn emotie-circuit. Twee soorten emoties kwamen los. Zo was ik erg blij, ontzettend blij. Maar ook weer emotioneel. Stiekem wil je er voor altijd blijven, omdat anders alles te snel aan je voorbij gaat. Parijs ligt ook niet om de hoek om even Remy van Ratatouille te bezoeken.

De angst dat alles aan je voorbijgaat, de rechtvaardigheid waar je voor wilt strijden. ik merk pas sinds het laatste jaar dat ik meer doorheb wie ik echt ben. Omgaan met emoties is een les, een levensles. Er zal nooit een cursus zijn die je in de baarmoeder al mag inlezen en zo voorbereid het leven ingaat.

Ik ben er trots op dat ik heb mogen ontdekken wie ik nu ben.